SZOLGÁLTATÁSOK

Állatútlevél

Ha kedvencével külföldre utazna, mindenképpen szüksége lesz egy érvényes állatútlevélre. Az állatútlevéllel kutyák , macskák és vadászgörények utazhatnak, az útlevelet az  állatorvos állítja ki. Az útlevél csak akkor érvényes, ha érvényes veszettség oltás szerepel benne!

Az ebútlevél kiállítását bármikor kérheti a tulajdonos, előfeltétele azonban az, hogy az állat egyedileg mikrochippel azonosítva legyen.

Az Állatútlevél egyedileg sorszámozott,

tartalmazza a lakhelyet, az állat pontos adatait (név, faj, fajta, szőrzet szín és mintázat, különleges ismertetőjel), chipszámot, beültetés dátumát, a chip helyeződését.

A veszettség elleni oltások ebbe a hivatalos iratba kerülnek bejegyzésre, amely oltás érvényesíti az útlevelet évről-évre. Az egyéb megkapott védőoltások, belső és külső parazitás kezelések szintén a megadott helyre vezetendők.

Utazás előtt jó előre érdemes tájékozódni az adott országra érvényes állategészségügyi szabályokról: oltások, féreghajtás,kullancs ellenes kezelések, melynek hivatalos igazolására is lehetőség van a megadott helyen a könyvben. Bizonyos országokban pedig elegendő az állatorvos által az egészségi állapotot igazoló rész kitöltése.

Utazás előtt kérje állatorvosa tanácsáta célországban előforduló,  nálunk még ritkának számító fertőző betegségekről.

További információkért látogasson a http://www.petpassport.hu/ honlapra! ( Itt is elsősorban az országonkénti sajátosságok a leggyakrabban felkeresett rész : http://www.petpassport.hu/orszagonkenti_sajatossagok.html ). Ha az állat (kutya, macska, görény, rágcsálók, ) utaztatás célországa Nagy-Britannia (Egyesült Királyság),
akkor minden szükséges információ megtalálható az ottani állategészségügyi hatóság hivatalos honlapján: http://www.defra.gov.uk/ .  “Wildlife and Pets” fülre kattintva minden előírás és szabály olvasható angolul.  Ha EU-n kívüli országba mennek, mindenképp érdeklődjenek az utazás előtt a követségen, tájékozódjanak  az utaztató légi- illetve vasút társaságnál.

Az  útlevéllel (és chippel) rendelkező 3 hónapos kor alatti állatok utazási feltételei   itt találhatók.

Ambuláns betegellátás

Nem csak úgy lehet egy kedvenc állatot kínozni, hogy fizikailag bántalmazzák, hanem úgy is, hogy nem adják meg az ő betegsége esetén az alapvető orvosi segítséget, végeérhetetlen kínokat okozva ezzel.

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

A betegségek első tünetei nem mindig feltűnőek, de figyelni kell rájuk, mert a korai felismerés teszi lehetővé az eredményes gyógykezelést.

ha a kedvence:

 • lázas (teste melegebb a megszokottnál, végbélben hőmérőzve 39 foknál magasabb a testhőmérséklete)
 • megszokott ételét nem fogadja el ,szokatlan módon enni sem akar
 • feltőnően bágyadt, nem mozog
 • véres a vizelete
 • véres a széklete
 • fájdalmasan felsír, vagy felsikít
 • fullad, kapkodva veszi a levegőt
 • nehezen vizel, vagy nehezen ürit bélsarat. Macskáknál feltűnik, hogy hosszasan időz az almon, illetve gyakran jár oda vagy máshova ürít a lakásban, sokszor csak néhány cseppet.A kutya sokszor “leül” vizelni , illetve állandóan székelési ingere van.
 • péranyílásból, vagy tasaknyílásból vércsepp,  véres váladék, genny ürül
 • sántít, imbolyogva jár, nehezen kel fel, nem szívesen mozog, ugrik vagy lépcsőzik
 • fejét oldalra tartva fülét vakarja és közben fájdalmasan felsír
 • tartósan több vizet iszik: átlagos méretű macska 2 dl-nél (45 ml viz/testtömeg kilogrammonként) nem iszik többet, illetve kutyák esetében  kb. 50 ml víz/ testtömeg kilogrammonként nem fogyasztanak többet.
 • tartósan többet vizel . Macskáknál az alomtisztításnál tünik fel, kutyáknál éjszakai bevizelés jelentkezik először. Itatótál sokszor kiürül.
 • tartósan csökken az étvágya vagy több napig tartó teljes étvágytalanság lép fel.
 • tartósan nő az étvágya, emellett lehet, hogy sovány marad, de lehet, hogy hízik. De ez is lehet betegség tünete!
 • tartósan fogy. A tápláltsági állapotot a legkönnyebben a mellkasfal megtapintásával ítélhetjük meg: ha könnyen kitapinthatóak a bordák, akkor sovány, ha nem is tapinthatóak, akkor pedig kövér.
 • tartósan aluszékony vagy inaktív
 • ismételten hány
 • hasmenése van, illetve több napig fennáll. Megváltozott a bélsár színe, állaga, vagy véres, vércsíkos, nyálkás.
 • vakarózik , rágja magát, nyalja a végtagjait
 • fülét vakarja, fejét rázza, fülében váladék látható
 • látása romlik, (kutyák neki mennek az utcára kihelyezett kukáknak, utcán álló embereknek, macskák elvétik az ugrást, ezért kerülik is azt,
 • fejét ferdén tartja
 • egyik vagy mindkét pupillája tág
 • a szemzugaiban a szokásosnál több váladék van, szemét dörzsöli
 • bőrén duzzanat, fekély vagy seb alakul ki
 • szőrhullása fokozott,vagy éppen szőrhiány alakul ki
 • lehelete bűzös vagy szokatlanul nyálzik ,rágása zavart, esetleg képtelen száraz eleséget enni
 • hasa körtérfogata nő
 • köhögést, tüsszögést, nehezített légzést vagy pihenés közben is szapora légzést mutat

Fogkőeltávolítás

Gépi altatással ultrahangos fogkőeltávolító géppel:

Bódító injekció beadása után vénakanült helyezünk a lábába, majd vénásan altatjuk rövid hatású altatóval, valamint folyamatosan infúziót adunk. Légcsőtubust helyezünk be a biztonságosabb altatás és a nyál, illetve a szennyezett folyadék tüdőbe jutásának elkerülése érdekében. Ezzel a módszerrel lehet a legalaposabban átvizsgálni a szájüreget és leszedni szakszerűen a fogköveket,  szükség szerint a mozgó vagy hibás fogakat eltávolítani, így ezt a módszert ajánljuk.  A beavatkozás után ébresztő injekciót adunk, így kedvence perceken belül felébred és lábon hagyhatja el a rendelőt. Szükség szerint fájdalomcsillapítót és antibiotikumot is kap.

Kérjük előre jelentkezzenek be telefonon.

Étlen-szomjan hozza kedvencét (6-8 óra éhezés).

Meglévő betegségeiről feltétlenül tájékoztassa az állatorvost (epilepszia, szívbetegség, fulladásos betegségek, cukorbetegség, vesebetegség, aránytalanul sok vízivás és vizeletmennyiség).

Kérjük gondolja ki előre, hogy az altatás során szeretne-e más beavatkozást is kérni tőlünk (pl. karomvágás, bűzmirigy kinyomás, fültisztítás-fülszőrtépés, chip-beültetés, esetleg kisebb bőrdaganatok-szemölcsök levétele, ultrahang-vizsgálat stb.).

A beavatkozás előtt kedvencét megvizsgáljuk, hogy altatható-e. Pontosabb képet kapunk, ha vérvizsgálatot is végzünk előzetesen. Ez különösen idősebb állatoknál javasolt. Ezáltal jobban meg tudjuk becsülni és csökkenteni az altatási kockázatot. Értelemszerűen a vérvételre kb. egy héttel a fogkőeltávolítás előtt jöjjenek.

Nem újkeletű probléma sajnos, hogy a kisebb testű kutyafajtáknál (bolognese, yorkshire terrier, havanese, stb.) már viszonylag fiatal, akár 1-2 éves korban megjelennek a fogkőképződés jelei (sárgás elszíneződés a fognyakon, gyulladt fogíny, kellemetlen szájszag). Ez leginkább arra vezethető vissza, hogy ezek a kutyusok nem rágnak eleget, legtöbbször konzerves eleséget vagy házi kosztot kapnak, illetve, hogy fiatal korukban a fog ápolásához nem szoknak hozzá, így a későbbiekben a Gazdik nehezen boldogulnak ezzel a feladattal. Alapvetően azonban minden kedvencnél (cicáknál is!) számíthatunk a probléma idősebb korban való előfordulásával. Rossz hír sajnos, hogy a már meglévő fogkövet semmilyen speciális eleséggel vagy táplálék-kiegészítővel, fogmosással eltávolítani nem lehet! Ugyanakkor mégsem teljesen felesleges a megelőzésre és a már kialakult fogkőre figyelmet szentelni, mivel bizonyos készítményekkel és 1-2 otthoni praktikával a fogkő képződésének mértékét lassítani tudjuk és az ezzel járó kellemetlenségek (szájszag) is háttérbe szoríthatók. Az ultrahangos fogkőeltávolítás után is javasoljuk ezeknek a folytatását, hogy a kiújulás folyamatát lassítsuk.

A következő táplálék-kiegészítőket ajánljuk: Plaque Off algapor (előnye, hogy egy doboz sokáig elég, por formája révén könnyen keverhető eleségbe vagy vízbe is, szagtalan); Dentizahn rágószalagok kutyáknak különböző méretekben (előnye, hogy az egyéb rágócsíkokkal szemben több ideig rághatja kedvencünk, így jobban tisztítja a fogakat, érzékeny fogínyű kutyák is rághatják, jutalomfalatnak is kiválóan muködik); speciális táp: Royal Canin Dental (nagyobb szemcséje és speciális formája miatt alaposabb rágásra kényszeríti a kutyákat, macskákat).

Fogkrém és fogkefe: már kutyák részére is kefejlesztették a csirke ízesítésű fogkrémet, amit vagy a hozzá való fogkefével együtt használunk vagy akár egy ujjunk köré csavart frottír törülközőre is nyomhatjuk. Nagyon fontos, hogy már fiatal korban (pár hónapos kortól!) szoktassuk hozzá kedvencünket a fogtisztításhoz, rendszeres  időközönként nyissuk ki a száját, nyúljunk a fogaihoz, stb. Ez a későbbi fogápolási higiénia fenntartását nagyban segíteni fogja!

Mikrochip

Mi is az a mikrochip?

Az állatok sajnos nem tudnak segítséget kérni, ha elvesznek. Nem tudják megmondani a nevüket sem, és azt sem, hogy hol laknak. Ezért fordulhat elő az, hogy a család kedvence, akit esetleg égre-földre keresnek, egy gyepmesteri telepen, vagy menhelyen végzi be életét. Amikor már megtörtént a baj, késő. Nekünk, embereknek kell időben gondolnunk az ilyen esetekre. Sokan hisznek a nyakörvre tehető bilétában, benne az állat és a gazdi adataival, vagy a tetoválásban. Sajnos azonban egyik sem ideális megoldás. A nyakörvet elveszítheti a kutya és a cica, vagy lelophatják róluk, a tetoválás pedig idővel elhalványul,  olvashatatlanná válik. Létezik azonban egy egyszerű és gyors megoldás arra, hogy kedvencünk biztonságos azonosításáról egy mindössze 2-3 másodperces beavatkozással gondoskodjunk.
Ez a mikrochip. Jelenleg a mikrochip és a hozzátartozó adatbázis az egyetlen biztos módja egy állat azonosításának. Az internetes alapú adatbázisban mindössze egy perc alatt kikereshető pl. a tulajdonos telefonszáma, így azonnal értesíthető. A személyes adatokhoz, kizárólag az adatbázishoz hozzáféréssel rendelkező állatorvosok és menhelyek juthatnak hozzá. A mikrochip száma nem változtatható és nem hamisítható. Napjainkban már  minden állatorvos és menhely rendelkezik mikrochip-leolvasóval és hozzáfér az adatbázishoz, tehát könnyedén meg tudják találni az elkóborolt kedvenc gazdáját.

A mikrochip egy rizsszemnyi méretű szövetbarát anyagból készült parányi implantatum, melybe egy 15 jegyű számot kódoltak. A mikrochipet csak egyszer kell  beültetni és egész életre szólóan biztonságot nyújt. A chip láthatatlan, nem vándorol, nem sugároz, nincs szüksége elemre és nem GPS. A chip egy tűszúrásnyi beavatkozással ültethető be a kisállat  bőre alá (nyakbőr alá, bal oldalon). A beavatkozás  egyszerű és és csak kis fájdalommal jár. Érzékenyebb állatoknál, illetve kérésre a behelyezés előtt lidokain (érzéstelenítő) injekciót adunk. Érdemes kihasználni és beadatni a chipet, akkor, ha éppen altatással járó beavatkozást végzünk kedvencén (ivartalanítás, stb).

Magyarországon jelenleg az állatazonosító mikrochipek regisztrációjához a Magyar Állatorvosi Kamara internetes alapú adatbázisa a legkorszerűbb, mivel ez a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhető és csak regisztrált állatorvosok és menhelyek férhetnek hozzá a benne tárolt adatokhoz.
Tudja-e Ön ellenőrizni, hogy a kedvence szerepel-e az adatbázisban? Igen! Menjen a www.petvetdata.hu internetes honlapra, és a Keresés mezőnél a – keresés típusánál : állítsa a „mikrochip”-re (ez az alapértelmezett beállítás), majd a keresett értéknél írja be az oltási könyvben, vagy az útlevélben található mikrochip vonalkód számát (15 számjegyet), majd kattintson a keresés mezőre.
Ha regisztrálva van kedvence, akkor megjelenik az állat neve és fajtája. A tulajdonos nevéhez és címéhez csak a regisztrált felhasználók, azaz az állatorvosok és a menhelyek férhetnek hozzá.

Mi a teendõ, ha elveszett az állatunk?

Ellenőriztessék állatorvosukkal, hogy az internetes adatbázisban minden adatuk (cím, telefonszám, stb.) helyesen szerepel-e. Ezen kívül a közeli menhelyeken, illetve az Illatos úti ebrendészeti telepen érdeklődjenek kedvencük után, adják meg a szükséges adatokat.

Mi a teendő, ha elveszett állatot találunk?
Ha kóborló kutyát, macskát, találunk el kell juttatni őt egy állatorvoshoz, vagy egy menhelyre. Csak itt rendelkeznek ugyanis leolvasó készülékkel és férnek hozzá az adatbázishoz. Miután a chip számot leolvasták és megkeresték a tulajdonos adatait az adatbázisban, azonnal tudják értesíteni őt.

Tévedhetetlen? – igen!
Tökéletes? – azzá kell tennünk!
Ahhoz azonban, hogy ez a rendszer hibátlanul működjön a tulajdonos felelős gondolkodása és megfelelő informáltsága is szükséges. Chipezett állatok esetében mindenfajta adatváltozást azonnal célszerű jelenteni az állatorvosnak (tulajdonos neve, lakcíme, telefonszáma), hogy ki tudja javítani az adatbázisban.

Chip beültetést minden életkorban vállalunk. Chip beültetés után 1-2 héttel feltétlenül ellenőrizze, hogy kedvence regisztrálva van-e! Ha nem találja, legyen szíves jelezze felénk! Ugyancsak fontos, hogy adatváltozáskor (telefon- lakcím, stb. változáskor)  kérjük fáradjon be a rendelőbe az adatok átírása miatt.

Egészségprogram

Az idősödő szervezet gyengülő szerveinek teljesítménye, a gyakori ortopédiai problémák miatt kialakuló arthrosisos fájdalom megjelenése, a fogak és a szájhigiénia állapotának szinte törvényszerű romlása és az egyre gyakoribbá váló különböző daganatok keletkezése fontossá teszi a szorosabb odafigyelést.
A másik ok, amely miatt kiemelkedő figyelmet érdemelnek idősebb pácienseink: növekvő számuk a praxisunkban arra az irodalomban is ismert jelenségre utal, miszerint a városi társállatok életkora lassan, de egyenletesen nő.
Az egészségprogramban javasolt, előre megtervezett szűrő vizsgálatokkal lehetővé válik a megelőzés, illetve a korai felismerés alapján időben elkezdett gyógykezelés, melynek eredményessége lényegesen jobb lehet,mint a későn észlelt betegségek esetén.